Mint ahogy a bevezetőnkben is említettük, a nyomtatást minden esetben minőségi Fine Art alapanyagokra végezzük, az Epson labornyomtatójával, de ne rohanjunk ennyire előre.

A jó nyomat elkészítéséhez pár alapfeltételnek teljesülnie kell megrendelői oldalról, mégpedig megfelelő felbontású, színterű és bitmélységű digitális alapanyag, nagy színtér megjelenítésére alkalmas kalibrált monitor, megfelelően beállított képfeldolgozó program, – mi a Photoshop-ot preferáljuk – és helyesen mentett – minimum 8bites-, de preferált a 16bites tiff végállomány beágyazott színprofillal.

Mivel minden nyomathordozó más-más színvisszaadási tényezővel rendelkezik és ez minden nyomtatón más és más így a nyomtató stúdiók illetve a papírgyárak készítenek úgynevezett eszköz specifikus profilokat. (a profilírozás fontosságát a Giclée oldalon boncoljuk tovább)

A fent említett eszközprofillal el kell végeznünk a digitális állomány un. soft-proofolását, hogy megfelelő nyomatképet kapjunk. Ha nem tudunk soft-proofolni semmi gond ezt megcsináltathatjuk a nyomtató stúdióban, természetesen ennek külön díja van. A soft-proofolás nem ördöngősség, egész könnyen elsajátítható, megtanulható, akár tőlünk is.

Amennyiben mindezzel megvagyunk nincs más hátra, mint kinyomtatni az elkészült file-t, melyhez pormentes, konzisztens páratartalommal bíró helységre, illetve egy linearizált és kalibrált nyomtatóra lesz szükségünk.

Ha kész a nyomatunk dönthetünk ennek felületvédelméről (akarjuk vagy sem) illetve arról, hogy szeretnénk e valamilyen módon hitelesíteni a nyomatot.

Nyomtatóinkkal 1118mm szélességű nyomatokat tudtok létrehozni Piezography, illetve Epson Ultrachome HDR tinarenszerekkel.